Virtual Private Server, afgekort VPS, is niet het makkelijkste om uit te leggen. Wanneer je zoekt op Google, is het wel flink zoeken om écht antwoord te krijgen op wat het precies is en hoe het werkt. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen over VPS vind je hier!

VPS, wat?

  1. Wat houdt VPS in?

Een virtual private server is een ‘stukje’ server die je huurt en waar jij als enige bij kunt komen. Je deelt deze niet met andere partijen. Hoewel niet de gehele server voor jou is, en er dus ook andere kleine stukjes van de server verhuurd worden aan andere partijen zijn deze wel gescheiden. De server is opgedeeld in delen, daartussen zit een soort onzichtbare muur. Jij kunt dus niet bij andere gebruikers van de server kijken en zij niet bij jou.

  1. Wat is het grote voordeel van het gebruik van VPS?

Het grote voordeel van het gebruik van VPS is dat deze vaak supersnel zijn en dit is natuurlijk positief voor de laadtijd van uw website. Het staat garant voor de beste resultaten op gebied van stabiliteit en snelheid. U hoeft namelijk geen data met anderen te delen.

Prijzen en alternatieven

  1. Hoeveel kost het gebruik van VPS?

De prijs van VPS hangt af van je eisen. Denk je dat je veel geheugen nodig hebt, dan valt de prijs ook hoger uit. Daarnaast is ook de keuze tussen een SSD en HDD belangrijk voor prijs. De prijzen lopen uiteen van €0,98 tot €1899,-. Het gemiddelde ligt rond de €62,-

  1. Wat is het verschil tussen VPS en Shared hosting?

Bij Shared hosting deel je net als bij een VPS een server. Echter is bij Shared Hosting zo dat je de capaciteit van de server moet delen. Het is dus niet dat je een vast stuk van de server hebt gereserveerd. Het delen kan dus toch overlast en problemen zorgen. Het grootste voordeel van Shared hosting is dat het goedkoper is en je zelf minder onderhoud hebt aan de server.

  1. Voor wie is VPS geschikt?

VPS kan voor iedereen geschikt zijn. Echter als je een kleine onderneming hebt en de capaciteit ook niet erg groot is kan het voor jou beter zijn om te kijken naar Shared Hosting, vooral in verband met de kosten.  Voor de grotere bedrijven met veel data is een VPS het meest geschikt.