Bloemenschilderijen zijn al sinds de oudheid een belangrijk onderdeel van de kunstgeschiedenis. Enkele honderden jaren geleden maakten kunstenaars al bloemenschilderijen en ook hedendaagse kunstenaars leven zich uit tijdens het maken van een bloemenschilderij. In een ander artikel van ons (link naar bovenste artikel) hebben we al omschreven wat de sterke punten van een bloemenschilderij zijn. Onder andere het feit dat een bloemenschilderij felle kleuren heeft, zal veel mensen aanspreken.

 

Bij het bestuderen van verschillende bloemenschilderijen vallen er wel enkele verschillen op. Een bloemenschilderij is namelijk niet zomaar een bloemenschilderij. In dit artikel zoomen we in op de zichtbare verschillen tussen de verschillende bloemenschilderijen.

 

Kleurgebruik

Een belangrijk kenmerk van een bloemenschilderij is het kleurgebruik. De kunstenaars maken gebruik van felle kleuren, aangezien bloemen meestal in felle kleuren bloeien.

 

Maar, sommige kunstenaars combineren dit met een rustgevende achtergrond. Andere kunstenaars combineren dit echter met nóg veel meer andere felle bloemen en felle kleuren op de achtergrond.

 

Het verschil in de bloemenschilderijen zit daardoor niet specifiek in het kleurgebruik, maar met name in de combinatie van de verschillende kleuren.

 

Manier van schilderijen

Sommige bekende schilders, zoals Mondriaan en Picasso, zijn wereldberoemd geworden door een specifieke manier van schilderen. Dit wordt veelal aangeduid als ‘een specifieke stijl’. Bij de bloemenschilderijen is er ook een groot verschil zichtbaar in de verschillende stijlen.

 

Een bloemenschilderij kan bijvoorbeeld heel abstract zijn; een grote vaas met daarin een bloeiende bloem. Op de achtergrond is een vage kleur zichtbaar en verder geen details.

Een ander bloemenschilderij is echter meer een natuurschilderij, waarbij de bloemen centraal staan. Op de achtergrond is de omgeving te zien en de bloemen staan veelal in combinatie met andere bloemen afgebeeld. Een dergelijk schilderij valt aan te merken als ‘realistisch’.

 

Op het eerste oog klinkt een bloemenschilderij behoorlijk simpel. Maar, voornamelijk dankzij bovenstaande componenten is elk bloemenschilderij uniek.