Goede content publiceren is altijd al een van de belangrijkste onderwerpen geweest binnen de online marketing strategie van bedrijven. Een stuk content kan bestaan uit diverse elementen, zo kan het bestaan uit een lap tekst, een sterke foto of een aangrijpende video. Hierbij komen ook rechten en plichten bij kijken waar iedereen rekening mee moet houden, zo komen er vaak voorbeelden voor van het portretrecht. Neem bijvoorbeeld een televisieshow of foto waarbij de gezichten van mensen onherkenbaar worden gemaakt om op deze manier geen inbreuk te maken op het portretrecht. Het portret is alleen van toepassing als een persoon op het beeld te herkennen is.

Vraag toestemming

Het is daarom zeer verstandig om eerst toestemming te vragen van de mensen die op de foto of video staan, om zeker te weten dat hier geen problemen uit zullen ontstaan. Zodra een foto is gemaakt in opdracht moet de maker van de foto toestemming vragen om het te mogen publiceren. Zodra je naar een fotograaf gaat om foto’s van jou te maken dan heeft de fotograaf wel de auteursrechten over de foto. Zodra het niet in opdracht is gemaakt mag de fotograaf de foto wel publiceren zonder toestemming, tenzij er een schending van privacy plaatsvindt. Of er moet sprake zijn van commercieel belang bij de foto.

Een voorbeeld hiervan is de schadevergoeding die een journalistieke krant moet vergoeden aan een man die op de voorkant van de pagina kwam. De gefotografeerde meneer maakte in dit geval gebruik van zijn recht op de schending van zijn privacy. Het krantenartikel zou een onjuist beeld vormen van de situatie als het aankomt op de samenhang van de foto en tekst.

Iemand schendt mijn privacy, wat nu?

‘’Ik zit een soortgelijke situatie, maar ik weet niet wat ik moet doen. Ik zoek een advocaat op het gebied van portretrecht die mij hierbij kan adviseren.’’

Zit je in dezelfde situatie dan is het inderdaad handig om een advocaat in te schakelen. Vind uw advocaat op het gebied van portretrecht via betrouwbare vergelijkingswebsites als Lawspot. Lees je ten eerste goed in over de situatie en over uw rechten, zodat je niet voor verassingen komt te staan.