Wat is een cloud?

 

Een cloud is een opslagruimte waar men allerlei bestanden kan opslaan zoals documenten, afbeeldingen enz. Deze cloud bevindt zich niet op de eigen computer maar bevindt zich ergens ter wereld en men kan deze cloud bereiken via een internetverbinding.

Voordelen van de cloud

 

Als men documenten onder een cloud opslaat kan u ze gemakkelijk opvragen overal ter wereld. Men heeft enkel een internetverbinding nodig om aan deze documenten te kunnen. Het is ook interessant bij digiwerken. Zo kan u van thuis aan uw werkdocumenten als u deze op de cloud zet. Als het een cloud van het werk is mag men er bijna zeker van zijn dat dit om een kwaliteitsnetwerk gaat. Werkgevers zien er immers op toe dat digiwerken gebeurd aan de hand van een kwaliteitsnetwerk die zij zelf installeren om het thuiswerk in goede banen te leiden. Ook als de werkgever de cloud bepaalt dan hoeft men niet bang te zijn van de opslagruimte zelf. Deze zal wel voldoende zijn om het thuiswerk optimaal te garanderen. Ook heeft men meestal een paswoord en gebruikersnaam nodig om op de cloud van het werk in te loggen en zo de documenten te raadplegen.

Andere clouds voor privégebruik

 

Er bestaan een aantal clouds die hun opslagruimte beperkt gratis beschikbaar stellen. Google drive, Onedrive en dropbo zijn één van de bekendste cloud aanbieders. U kan een aantal MB gratis gebruiken en u hoeft alvast geen externe harde schijf meer aan te kopen. Als u over de limiet gaat kan u deze voor een klein bedrag per maand verhogen om zo meer documenten op te slaan. Voordeel is dat u deze cloud ook overal kan raadplegen. Dit kan ook belangrijk zijn voor documenten als u bijvoorbeeld op reis gaat.

Risico’s bij het gebruik van een cloud

 

Als u een cloud van het werk gebruikt of één van de hierboven vernoemde clouds dan is het risico alvast heel klein. Deze clouds zijn betrouwbaar en worden door zovelen gebruikt dat veiligheid van uw documenten automatisch gegarandeerd is bij gebruik. Als u toch een andere cloud kiest, ga dan goed na of deze site wel betrouwbaar en veilig genoeg is. Sommige clouds zijn ook beperkt qua snelheid om de documenten te downloaden. Bij sommige clouds kan je zelf je auteursrechten verliezen van een document als u gebruik maakt van hun netwerk. Verander ook regelmatig je paswoord om te voorkomen dat je gegevens gestolen worden